דברי ראשת המרכז, פרופ' אילנה ברמן-פרנק
מדינת ישראל מבחינות רבות מתפקדת כמדינת אי, והים התיכון הוא למעשה קו החיים שלנו – הוא משתרע על פני כ-180 ק"מ מהגבול הצפוני ועד הגבול הדרומי (ועם אזור כלכלי ייחודי המשתרע על פני כ-22,000 קמ"ר). היום, אנחנו תלויים בים התיכון למי שתייה, לאנרגיה מהמאגרי מים עמוקים, למזון, ולתחבורה של יותר מ-99% מהיבוא והייצוא שלנו. המערכת האקולוגית הייחודית של הים התיכון היא גם בית לכ-12,000 מיני בעלי חיים שונים, שמהם נבנים רשתות מזון ימית התומכות בכלכלות אנושיות, מספקות תזונה ומוצרים ימיים טבעיים.
אבל קו החיים הזה מאוים. אזור הים התיכון הוא אחד האזורים הרגישים והתגובותיים ביותר בעולם לשינויי אקלים ולהשפעות אקלימיות קיצוניות, בשל השפעות אנושיות וההתרחבות המתמשכת של פעילות אנושית באזורים החופיים. דייג יתר, זיהום חקלאי ותעשייתי, זיהום ימי, פסולת ימית, הידרדרות בתי גידול קריטיים (כ-500 מיליון תיירים בשנה עד 2025) ומספר עצום של מיני פולשים גורמים להתדרדרות מיני בעלי חיים מקומיים ומאיימים על המגוון הביולוגי.
אני נרגשת להתחיל את תפקידי כמנכ"לית שותפות MERCI, כשאנו נכנסים לשלב חדש של פעילות. שותפות MERCI היא שותפות מגוונת וייחודית המתמקדת בהקניית יכולות מדעיות ימית מתקדמות למדענים ישראליים העובדים על הים התיכון.
השותפות של MERCI תסייע להתמודד עם אתגרים והזדמנויות מדעיות, טכנולוגיות, כלכליות, ביטחוניות וסביבתיות שאנו מתמודדים איתם בים התיכון ובחופי ישראל.
- האצת ותמיכה במחקר ימי ברמה הלאומית.
- זיהוי ותיוג של פערי ידע והסוגיות החשובות שמסביב למחקר הים התיכון, שיכולות להרוויח מחקירות משותפות.
- מתן גישה לתשתיות מחקר ימי מורכבות.
- אפשרות לשיתופי פעולה רחבים יותר במחקר ימי מרכזי, כולל שיתופי פעולה עם התעשייה, ארגונים לא ממשלתיים וממשלות כדי להבין טוב יותר את המערכת האקולוגית של הים התיכון.
- קידום חינוך והכשרה על הים התיכון לדור הבא של מדענים ימית.
- מתן גישה למגוון רחב של נתונים מדעיים הדרושים לגורמים המעוניינים ולקידום בסיס מדעי חזק למחקר הים התיכון למקבלי החלטות ולקהל הרחב.
פרופ' אילנה ברמן-פרנק, ראשת המרכז הישראלי לחקר הים התיכון